O altă bijuterie CES 2023: Tehnologia de ghidare de undă a lentilelor Z de nouă generație de la Lumus

O altă bijuterie CES 2023: Tehnologia de ghidare de undă a lentilelor Z de nouă generație de la Lumus

Lumus și-a lansat recent arhitectura Z-Lens AR, care poate ajuta la dezvoltarea unor ochelari AR mai compacti în viitorul apropiat, datorită eforturilor care au redus dimensiunea microproiectorului său cu 50%.


Făcând debutul la Consumer Electronics Show (CES) 2023, noul Z-Lens, care se bazează pe tehnologia Maximus 2D reflective waveguide a companiei, poate fi echipat cu lentile prescrise.

Tehnologia ghidului de undă Lumus

Potrivit companiei, Lumus este în prezent singurul brand care produce ghiduri de undă pentru utilizare în aer liber. Eficiența sa de luminanță este de 10 ori mai bună decât cea a concurenților Lumus. Designul său permite un fundal „alb adevărat” și o uniformitate a culorii. Mai mult, durata de viață a bateriei microproiectorului său este de 10 ori mai bună decât alte ghiduri de undă de pe piață.

Structura noului obiectiv Z oferă producătorilor mai multe opțiuni în ceea ce privește unde să poziționeze diafragma sau deschiderea prin care trece lumina. CEO-ul Lumus, Ari Grobman, și-a exprimat optimismul că această flexibilitate poate duce la crearea de ochelari AR mai puțin voluminoase și mai „naturale”.


„Pentru ca ochelarii AR să pătrundă pe piața de consum într-un mod semnificativ, trebuie să fie impresionanți atât din punct de vedere funcțional, cât și din punct de vedere estetic”, a spus Grobman într-un comunicat de presă distribuit cu ARPost. „Cu Z-Lens, aliniem forma și funcția, eliminăm barierele de intrare pentru industrie și deschidem calea pentru adoptarea pe scară largă de către consumatori.”


Z-Lens 2D Image Expansion

În ochelarii AR, lentilele care folosesc ghiduri de undă reflectorizante Z-Lens vor servi drept „ecran” pe care un proiector mic ar afișa imaginea AR. Lentilele Lumus constau din ghiduri de undă sau o serie de oglinzi parțial reflectorizante în cascadă. Aceste oglinzi sunt responsabile pentru extinderea 2D, lărgind imaginea proiectată pe orizontală și pe verticală.

Ghidurile de undă patentate de la Maximus reflectă lumina de la proiector de două ori înainte ca lumina să revină în ochi. Miniproiectorul — care este ascuns în tâmpla ramei ochelarilor — are două componente. Primul este un microdisplay care produce imaginea virtuală și al doilea este un colimator, care transmite undele de lumină către ghidul de undă. Oglinzile reflectă apoi lumina din ghidul de undă către ochii utilizatorului.


„Introducerea noastră a tehnologiei de ghidaj de undă reflectorizant Maximus 2D acum doi ani a fost doar începutul”, a spus Grobman. „Z-Lens, cu toate îmbunătățirile sale, deblochează viitorul realității augmentate pe care consumatorii îl așteaptă cu nerăbdare.”


Noi caracteristici remarcabile ale obiectivului Z

A doua generație de obiective Z de la Lumus se mândrește cu un proiector ușor, cu o rezoluție de culoare vibrantă de 2K cu 2K și luminozitate de 3K-nit/watt. Această din urmă caracteristică permite utilizatorilor să se bucure de vizionarea AR în lumina zilei sau în aer liber. Alte lentile AR de pe piață au o nuanță de tip ochelari de soare pe produsele lor pentru a se asigura că utilizatorii pot vizualiza imagini virtuale. Absența nuanțelor închise le permite altora să vadă ochii utilizatorului ca și cum ar purta ochelari de vedere obișnuiți.


Primele prototipuri ale lentilelor Z au un câmp vizual de 50 de grade (FOV). Cu toate acestea, obiectivul companiei este să atingă cel puțin 80 de grade FOV în viitor.

Elimină artefactele de lumină ambientală sau strălucirile mici de pe afișajul optic care apar de obicei la ochelarii AR.

Oferă integrare dinamică a lentilelor focale, care ușurează conflictul de acomodare-vergență (VAC). VAC poate face imaginile neclare, deoarece obiectele virtuale apar mai aproape de ochi decât distanța lor reală față de ele.

  Arhitectura Z-Lens permite lipirea directă a elementelor optice pentru ochelarii prescripți.

Oferă mai multă intimitate prin controlul scurgerilor de lumină. Terții nu pot vizualiza afișajele văzute de purtător. În plus, utilizatorii nu atrag atenția deoarece lentilele Z nu produc nicio „strălucire a ochilor”.

Viitorul se uită în sus”

Ghidurile de undă au deja aplicații practice în profesiile militare și medicale, în special în rândul piloților forțelor aeriene și chirurgilor spinali. Lumus crede că aceste ecrane portabile pot depăși într-o zi ecranele telefoanelor mobile și monitoarele laptopurilor ca instrumente de comunicare hands-free.


„Ochelarii AR sunt gata să transforme societatea noastră”, a spus Grobman. „Au o ergonomie mai bună decât smartphone-urile, oportunități noi de interacțiune cu diverse medii și afaceri și o experiență mult mai simplă decât dispozitivele portabile. Viitorul, la propriu, se uită în sus.”

0 comments